početak | mapa sajta | english  
 
početna strana
za studente
za profesore
web mail
časopis
publikacije
forum
linkovi
 
NACIONALNA EKONOMIJA je zajednički predmet na drugoj godini četvorogodišnjih (osnovnih) studija po Nastavnom planu usvojenom 2000. godine. Proizašao je iz predmeta koji je ranije predavan pod nazivom "Ekonomika Jugoslavije", mada je koncept nastavne discipline u pravcu sadšnjeg sadržaja najpre razvijan na samo jednom odseku Ekonomskog fakulteta u Beogradu, da bi potom bio prihvaćen kao zajednički za sva usmerenja.

Nazivom "Nacionalna ekonomija" ističe se činjenica da se ovaj predmet zasniva na teorijskim saznanjima i metodološkim postupcima, koji se primenjuju u spoznavanju privrednog razvoja naše zemlje, analizi rasta, strukture, funkcionisanja u retrospektivi od 1919. godine, kao i mogućim razvojnim opcijama. Izučava se privredni sistem zemlje, njegove teorijske osnove, modaliteti primene, različita rešenja i njihovo delovanje kao razvojnih oslonaca privrede. Uz to se razmatra problematika regionalnog razvoja, postojeći dispariteti i mogućnosti njihovog sužavanja. Tehnički progres i privredni razvoj, razvoj najvažnijih privrednih oblasti i posebno razvoj društvenih delatnosti. Privreda Srbije i Crne Gore kao deo svetske privrede, a potom i ekonomska politika kao izraz makro-ekonomskog upravljanja privrednim tokovima, te moguće opcije njenog vođenja u našoj složenoj stvarnosti.

Nije zaobiđen ni državni sektor privrede i javnih usluga, te privredni razvoj i blagostanje stanovništva. Na osnovu svega prethodno pobrojanog ukazuje se na otvorene probleme privrede Srbije i Crne Gore, te mogućnosti njihovog ublažavanja i/ili rešavanja.

U brojnim razvijenim tržišnim privredama gde je predmet nastao, razvijao se i danas se predaje upravo pod nazivom Nacionalna ekonomija, obuhvatajući prvenstveno makroekonomsku problematiku privrede zemlje u kojoj se izučava - njen privredni razvoj, ekonomska politika i privredni sistem kao osnovni sadržaj, a moguće uključivanje posebnih tema vezano je za arhitekturu celine nastavnih planova u okviru kojih se predaje. Na ovaj način, predmet se približava i čini lakše prepoznatljivim u procesima nostrifikacije, doprinosi unifikaciji sadržaja, lakšem komuniciranju, prvenstveno vezano za primenu sistema kvaliteta i u započetom procesu reformi visokog obrazovanja.
Info-paket
Ispitna materija
Predavanja i vežbe

1.1.Nacionalna ekonomija kao nauka
1.2. Makroekonomski agregati
2.1. Tehnicki progres i privredni razvoj
2.2. Struktura privrede
2.3. Razvoj javnog sektora
2.4. Regionalni razvoj Srbije
2.4.a Aktuelni problemi regionalnog razvoja


Obaveštenje za ispit JUN/JUL 2009

Studenti koji po rasporedu polažu ispit kod profesorke Biljane Jovanović Gavrilović u junskom roku mogu izaći u sledećim teriminima:
- 22.06.
- 30.06. *
- 08.07.
- 10.07.
* Zbog prijemnog ispita umesto prvobitno zakazanog termina 29.06.2009. novi termin će biti 30.06.2009.

Studentske prezentacije


 
Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu
Kamenička 6, 11000 Beograd
tel (011) 3021 240; fax (011) 628-923
copyright ERC EKOF