Sportsko društvo «Ekonomist»

Još jedna u nizu studentskih organizacija na Ekonomskog fakultetu jeste i SD «Ekonomist». Medutim, nešto po cemu je ova organizacija unikatna je to da jedina izaziva strahopoštovanje na celokupnom Univerzitetu u Beogradu. Jasno vam je – razlog su naši sportski uspesi i kult nepobedivosti.

Ipak, krenimo redom. Sportsko društvo «Ekonomist» osnovano je u martu 2002. godine, na inicijativu profesora Branka Medojevica, u to vreme dekana fakulteta. Vizionarska ideja pretocena je u delo i od sportske sekcije pri savezu studenata Ekonomskog fakulteta nastaje jedna prilicno ozbiljna organizacija. Uprava, kako to pravila nalažu – mala, ali odabrana. Predsednik sportskog društva je student postdiplomac Zoran Kuljaca–Kuki, osoba koja je od osnivanja na toj poziciji i bez koje «Ekonomist» ne bi bio to što jeste. Sekretar kluba i desna ruka predsednika je Gavrilo Đurica, student cetvrte godine. U radu ova dvojica entuzijasta imaju i nesebicnu podršku kapitena svih sportskih ekipa.

Što se tice takmicarskih sekcija pri sportskom društvu «Ekonomist», to je pre svega nekoliko kolektivnih ekipa u ženskoj i muškoj konkurenciji. To su odbojkaške, košarkaške, rukometne i muška ekipa u malom fudbalu, popularnijem futsalu. Veliki doprinos daju i pojedinacni sportovi, pre svih šah, stoni tenis, plivanje, itd. Zanimljivo bi bilo pomenuti da je u pripremi i osnivanje ekipe u americkom fudbalu – naravno u muškoj konkurenciji. Ukupan broj clanova SD «Ekonomist» procenjuje se na oko 100 do 120.

Od najznacajnijih takmicenja na kojima naši studenti ucestvuju pre svih su ekonomijade, koje se održavaju jednom godišnje (najcešce u maju) i na kojima smo višestruki pobednici. Tu je svakako i Univerzitetska liga Beograda, gde smo “strah i trepet” i osvajaci medalja takoreci u svim sportovima. Pored kvaliteta naših sportista koji je neosporan, još nešto je, cini se, bitno za naše uspehe – to je magija prijateljstva i kolektivizma koja se rodila izmedu nas.

Takode, veliku zahvalnost SD «Ekonomist» duguje i Upravi fakulteta na celu sa dekanom profesorom Markom Backovicem, bez koje bi vecina projekata na sportskom planu ostala nerealizovana. Misli se pre svega na nesebicnu materijalnu, ali i ogromnu moralnu podršku. Zahvalnost se duguje i profesorima Vladanu Božicu i Branku Maricicu koji su uvek nesebicno pomagali.

Analizom ovog kratkog “vodica” kroz SD «Ekonomist» jasno vam je da smo za nepunih pet godina prerasli u jednu ozbiljnu organizaciju koja funkcioniše na bazi profesionalizma, ali i nemerljivog drugarstva. Jedan jedini problem koji postoji pri sportskom društvu (ovo je ujedno i apel Upravi fakulteta) jeste nepostojanje samostalne kancelarije u kojoj bi se mogla napraviti i reprezentativna «trofejna sala». Kako nezvanicno saznajemo, postoje naznake da ce i taj “problemcic” uskoro biti rešen.

Za sam kraj jedan mali apel i poziv. Drage kolege, ukoliko imate sportske kvalitete, a pritom ste i vedrog duha i druželjubivi, dodite i prikljucite se našim takmicarskim akijama i pobedama. Sve potrebne informacije možete dobiti u prostorijama Saveza studenata Ekonomskog fakulteta.

Pomozite da naš slogan zablista punim sjajem – Sportsko društvo «Ekonomist» - prvi i pravi!!

Copyright by Viri